Stroopwafel

StroopwafelZo nu en dan is het interessant dichtbij huis op zoek te gaan om leuke en plezierige dingen te doen. Ik kan natuurlijk naar de Efteling gaan of een dagje Amsterdam, maar als je het gevoel hebt van “been there…done that” ga je op zoek naar nieuwe dingen, naar zoete dingen. Zo kwam ik terecht in Gouda, bij Siroopwafel- en banketbakkerij van den Berg/Van Vliet.

De ontvangst door Mike, de eigenaar van de bakkerij was allerhartelijkst. Ik kreeg een heerlijke kopje koffie aangeboden met uiteraard een stroopwafel erbij. Zoals velen ben ik gek op stroopwafels en koop ze meestal in de supermarkt o.i.d. Maar werkelijk dit was de allerlekkerste roomboter stroopwafel die ik ooit had gegeten. Deze echte Goudse wafels worden al meer dan 150 jaar met vakmanschap gebakken. De bakkerij is in 1864 opgericht en Mike is de 6e generatie die de leiding heeft overgenomen. Hij runt zijn zaak vol passie en plezier. In de bakkerij kun je behalve stroopwafel ook siroopwafel rotsjes kopen, heerlijk siroopwafel likeur en allerlei andere lekkernijen die gemaakt zijn van stroopwafels.

Wist je trouwens dat in een van de oudste teruggevonden recepten, uit 1840, staat dat de wafels gebakken werden van deegresten en kruimels uit de bakkerij en gevuld werden met stroop. Omdat de wafels erg goedkoop waren werden ze ook wel ‘armenkoeken’ genoemd.

In de bakkerij kun jij je eigen stroopwafel maken en als je wil kun je ook een rondleiding backstage krijgen. Zie onderstaand filmpje. Dus als je in Gouda bent ga langs de bakkerij van Mike. Je zult geen spijt krijgen en zal net als ik met een paar pakjes echte stroopwafels het winkel verlaten.