Bossche bollen

Bossche Bollen Den BoschIk ben gek op Den Bosch en kom er dan ook graag. Niet alleen omdat het zo’n mooie stad is, maar ook voor de alom bekende lekkernij. Namelijk de overheerlijke Bossche Bol oftewel sjekladebol (chocoladebol). Een echte traktatie voor mijn ziel. Wist je dat deze lekkernij wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten pure chocolade? Hoe heerlijk is dat…

Geschiedenis ontstaan *Bossche Bol
Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in ‘s-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.

Den BoschToen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen. De naam “Bossche bol” is pas in de loop der tijd ingeburgerd geraakt, met de toenemende populariteit van de lekkernij buiten de stadsgrenzen en ook het exacte recept verschilt van bakker tot bakker. Bij de vaststelling van originaliteit en herkomst is dus wat ruimte voor interpretatie.

Maak je eigen Bossche Bol
Na een middag rondstruinen in Den Bosch heb ik de lekkerste Bossche Bol gegeten bij Royal bakkerij. Wist je dat er maar 250 calorieën in een Bossche Bossche Bol Den BoschBol zit? Jules de eigenaar van de bakkerij vertelde hoe een Bossche Bol gemaakt wordt. In de bakkerij organiseren ze tevens workshops voor liefhebbers die dit zelf willen leren maken. Dus als je in Den Bosch bent, tijd over hebt ga bij Jules in de leer “hoe maak je de allerlekkerste Bossche Bollen”. Jules vertelt in bijgaand filmpje hoe zo’n workshop eruit ziet. Trouwens, behalve lekkere Bossche Bollen eten kun je daar ook heerlijk lunchen. Meer informatie vind je ook op hun website www.bakkerijroyal.nl.

*Bron Wikipedia