Bij een stedentrip naar Oost Europa denk je aan Praag of Boedapest. Maar heb je er wel eens aan gedacht om naar Bratislava in Slowakije te gaan?

Het zit op nog geen 2.5 uur vliegen van Amsterdam. Bratislava ligt aan beide oevers van de Donau en dicht bij de Oostenrijkse en Hongaarse grens. Het is een plek wat nog niet door toeristenmassa is ontdekt. De stad lag immers lange tijd verstopt achter het IJzeren Gordijn. Nog altijd kampt het een imago van communistisch Oostblokland. Onterecht, want het hedendaagse Bratislava moderniseert in een rap tempo.

Wie door het historische centrum van Bratislava wandelt, passeert pastelkleurige gebouwen in barokstijl, gotische kerken met spitse torens, sierfonteinen en knusse stadspleintjes. Het historische stadshart heeft enkele schilderachtige straatjes. Bovendien is het een aangenaam en goedkope stad om te verblijven. In de omgeving van Bratislava kun je de Devin-Castle, De Karpaten en oude wijndorpjes bezoeken.

Wat ook zeker een bezoekje waard is de Burcht Oravsky Hrad, Vysoké Tatry, Bojnický Zámok, Rajecká Lesná, Novaky en Liptovský Mikuláš.

Mocht je uitgekeken zijn op de stad kun je eenvoudig naar Wenen met het vliegtuig, bus of trein die er binnen een uur is. Een andere optie is met boot over de Donau. Het is de op één na langste rivier van Europa en tevens een van de meest imposante.
*deze foto is van google afbeeldingen.