Friesland

Mooie plekken in Friesland

Moddergat

Moddergat

Moddergat is een klein dijkdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het dorp is in de 18e eeuw ontstaan, bij de monding van de zeeslenk, die nogal wat slijk kende. Wat deze dorp heel bijzonder maakt is, dat je via de pier een heel eind over het wad kunt lopen. Er worden wadlooptochten georganiseerd, waarbij je de drooggevallen Waddenzee ontdekt. Informeer van te voren hoe je daaraan kunt deelnemen.

Een bezoek aan museum ’t Fiskershúske is zeker de moeite waard. Je wordt teruggeworpen in de tijd en ziet hoe de vissers leefden. Er is ook veel te zien over de scheepsramp die daar gebeurd is.
Moddergat is een dorp die het hele jaar door de moeite waard is om te bezoeken.

Wierum

Het Friese vissersdorpje Wierum ligt tegen de zeedijk, die in een bocht om het dorp heenloopt. Je kunt struinen op de dijk en genieten van vergezichten over de zee. Op het klein strandje bij de dijk is het heel sereen en rustig, met niet meer dan kwetterende vogels en zacht geluid van de golven tegen de rotsen.

Must see: op het Wierumerwad ligt een (oude praam) schipwrak. Het wrak is goed te zien als het wad droogvalt. 
Hou je van fotograferen, dan is Wierum zeker the place to be. Je kunt prachtige foto’s maken. Met name van de zonsopkomst en ondergang.  Het voelt alsof je naar een schilderij aan het kijken bent.  Het vissersdorpje heeft elk seizoen iets moois.

Lauwersmeer

Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Het is een waar vogelparadijs voor vogelliefhebbers,  wandelaars en fietsers. Omdat het meer niet zo diep is, maakt het een ideaal plek om te leren surfen en peddelen. Je kunt aan de oever op verschillen plaatsen zwemmen, maar ook varen of zeilen. 

Er worden rondvaarten georganiseerd door verschillende rondvaartbedrijven om het natuurgebied te bewonderen. Voor een heerlijke lunch of maaltijd zijn er genoeg restaurant waar je terecht kunt, met schitterende uitzicht over het meer. De rust, de prachtige natuur en de vergezichten. Vergeet niet je camera mee te nemen als je naar het Lauwersmeer gaat. 

Kollum

Kollum

Kollum is een schattig dorpje. Het heeft een mooi en gezellig centrum met leuke winkels. Je kunt een mooie stadswandeling maken en na afloop een heerlijk drankje doen op één van de vele leuke terrassen.

IMG-5148

Dokkum

Dokkum is een klein, maar heel mooi en gezellig stadje in Friesland. De stad is met name bekend van de elf stedentocht en Bonifatius, die hier in 754 vermoord werd. Je kunt prima op eigen houtje de stad verkennen.