hoe kun je oekraine helpen?

De oorlog in Oekraïne vormt een groeiende bedreiging voor het leven en welzijn van miljoenen in het land. Burgers zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten of toevlucht te zoeken in schuilkelders en metrostations in het hele land. Nu vragen velen over de hele wereld zich af hoe ze de Oekraïners kunnen helpen.

Als je geld wilt doneren, zijn er een aantal goede doelen die humanitaire hulp bieden in Oekraïne.

Het Oekraïense Rode Kruis

Het Oekraïense Rode Kruis, dat veel humanitaire dingen doet, van het helpen van vluchtelingen tot het opleiden van artsen. Doneer hier.

Nova Oekraïne

Een gevestigde non-profitorganisatie die burgers voorziet van o.a. babyvoeding, hygiëneproducten en kleding.  Doneer hier.

Artsen zonder Grenzen

Een organisatie die medisch zorg verleent tijdens humanitaire crises. Ondanks de aanhoudende conflict zijn er nog werknemers in Oekraïne. Meer info hier.

UNHCR

Een VN-organisatie die zich richt op het helpen van Oekraïense vluchtelingen, zowel in Oekraïne als in Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. Doneer hier.

Soroptimisten voor Oekraïne

Lokale Soroptimistclubs kunnen het beste inschatten welke hulp nodig is voor de oorlogsslachtoffers en -vluchtelingen. Meer over de Soroptimisten en hoe je kunt bijdragen lees je hier.

Giro 555

Elf hulporganisaties slaan de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Meer info hier.

Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

Doneer veilig

Er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw geld veilig is en effectief wordt gebruikt:

  • Controleer de naam en het registratienummer van het goede doel
  • Zorg ervoor dat het goede doel echt is voordat je geld overmaakt
  • Vraag bij twijfel het goede doel of de organisatie om meer informatie

Social Media - veilig online blijven

Pas op wat je deelt! Er circuleert veel valse informatie over het conflict online – dit wordt vaak verkeerde informatie en desinformatie genoemd. Je kunt jouw steentje bijdragen om de verspreiding te stoppen:

Vraag jezelf af: ziet dit er goed uit? Klinkt dit goed? Komt deze informatie uit een bron die ik ken?

De SHARE-checklist kan jou helpen beslissen of informatie kan worden vertrouwd, voordat je ermee communiceert of deze deelt op jouw Social Media kanalen.  

Bringing dreams within reach for children

The underprivileged children do not have access to required financial help and resources needed to live the life of their dreams. We help them with everything they’ll need to live their dreams.