Oliebol

In Nederland eten we jaarlijks rond de 70 miljoen oliebollen. Maar waarom eten wij ieder jaar oliebollen op oudejaarsavond? Er zijn diverse verhalen hierover.

OliebollenEen daarvan gaat uit van een oude vastenperiode. In de Middeleeuwen gingen mensen tussen Sint Maarten en Kerst vasten. Dit deden ze onder meer om voorraad te sparen die ze voor de lange winter hadden aangelegd. Aan het eind van deze winterperiode werd er vervolgens gefeest, gedronken en gegeten. In die periode heette de oliebol oliekoek. Dit lekkernij was een belangrijk onderdeel van het feest. De oliekoeken waren gemaakt van houdbare ingrediënten. Ze waren tevens rijk aan vet en calorieën, maar een goede brandstof tegen de winterkou.

Oliebol

In de negentiende eeuw kreeg de oliekoek de status van dé lekkernij van oud en nieuw. Hoe de oliekoek precies oliebol werd, is nogal onduidelijk. Blijkbaar had dit te maken met andere ingrediënten en technieken, waardoor bakkers oliebollen luchtiger konden bakken. In de twintigste eeuw verdween de naam oliekoek. De oliebol is echter nooit meer weggegaan. Gelukkig, want oud en nieuw zonder oliebollen is niet denkbaar.

NOTE: Wil je meer weten over de geschiedenis van de oliebol? Check deze website.